Kokosanki
Składniki (na około 40 ciastek*):
- 4 duże białka jaja kurzego
- 150g wiórek kokosowych
- ½ szklanki mąki arachidowej
- Ksylitol lub Erytrytol (w ilości wg preferencji smakowych)
- Szczypta soli
Sposób przygotowania:
Białka dodać do wysokiej miski. Ubić pianę na sztywno. Dodać ksylitol lub erytrol oraz szczyptę soli stopniowo ubijając pianę. Potem dodać powoli mąki arachidowej i wiórki kokosowe – całość delikatnie wymieszać. Odstawić na 30 minut (w temperaturze pokojowej). Następnie małą łyżeczką nabierać masę i układać na brytfance wyłożonej papierem posmarowanym tłuszczem. Piec w w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni przez około 25 minut.
*1 założona porcja to 4 ciastka. Kaloryczność 1 porcji to około 165 kcal.