tr?id=287571818558943&ev=PageView &noscript=1
Herbatniki sezamowo-arachidowe

Herbatniki sezamowo-arachidowe

Składniki (na około 15 porcji*):

  • 210 g pasty sezamowej tahini
  • 200 g mąki z orzechów arachidowych
  • 250 g śmietany 18%
  • 3 jaja
  • erytrytol (w ilości wg preferencji smakowych)
  • ekstrakt waniliowy naturalny (w ilości wg preferencji smakowych)

Sposób przygotowania:

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z odrobiną erytrytolu. Pozostałe składniki utrzeć w mikserze. Delikatnie połączyć masę utartą w mikserze z pianą z białek. Wykładać na blachę pokrytą papierem do pieczenia w formie krążków o grubości ok. 0,5 cm. Piec w temp. 170 stopni około 25 minut.

*1 założona porcja to 4 ciastka. Kaloryczność 1 porcji wynosi około 200 kcal.