Herbatniki sezamowo-arachidowe
Składniki (na około 15 porcji*):
- 210 g pasty sezamowej tahini
- 200 g mąki z orzechów arachidowych
- 250 g śmietany 18%
- 3 jaja
- erytrytol (w ilości wg preferencji smakowych)
- ekstrakt waniliowy naturalny (w ilości wg preferencji smakowych)
Sposób przygotowania:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z odrobiną erytrytolu. Pozostałe składniki utrzeć w mikserze. Delikatnie połączyć masę utartą w mikserze z pianą z białek. Wykładać na blachę pokrytą papierem do pieczenia w formie krążków o grubości ok. 0,5 cm. Piec w temp. 170 stopni około 25 minut.
*1 założona porcja to 4 ciastka. Kaloryczność 1 porcji wynosi około 200 kcal.