Dieta typowa
Zestawy śniadaniowe
👉 Zestaw I
- 80 g chleba z żyta i samopszy (2 kromki)
- 12 g masła extra
- 20 g kiełbasy krakowskiej suchej (3 plastry)
- 80 g pomidora
- 30 g sera twarogowego tłustego
- 10 g śmietany 18% tłuszczu (około 1 łyżeczka)
- 20 g szczypiorku
Energia: 512 kcal; Białko: 20 g; Tłuszcze: 22 g; Węglowodany: 63 g; IG = 25
Ewentualne zmiany w jadłospisie:
- Chleb żytni z samopszą można zastąpić dowolnym chlebem razowym w ilości 70 – 90 gramów
- Kiełbasę krakowską suchą można zastąpić dowolną wędliną o kaloryczności porcji wynoszącej ok. 35 kcal
- Porcję pomidora 80 g można zwiększyć albo zastąpić lub uzupełnić innymi warzywami o porcji do 200 g
- Porcję 30 g sera twarogowego tłustego można zastąpić porcją 37 g twarogu półtłustego
- Porcję 10 g śmietany 18 % można zastąpić porcją 14 g śmietany 12 %
- 20 g szczypiorku można zastąpić porcją ok. 50 g dowolnego warzywa
Link do Śniadanie 1 – jadłospis wzorcowy 500 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6843/sniadanie-500-kcal-zestaw-i/
Śniadanie 1 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest szczególnie bogate w:
- witaminy: A, K, B1, B6 i B9 (kwas foliowy)
- składniki mineralne: fosfor, cynk, miedź, mangan i selen
Śniadanie 1 – jadłospis wzorcowy 500 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: oczy, skórę, włosy, paznokcie oraz pozytywnie oddziaływuje na układ nerwowy.
Śniadanie 1 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest odpowiednie dla osób z cukrzycą.
👉 Zestaw II
- 70 g chleba z żyta i samopszy (2 kromki)
- 12 g masła extra
- 25 g łososia wędzonego na zimno
- 25 g sera edamskiego topionego
- 60 g papryki czerwonej
- 20 g sera twarogowego tłustego
- 10 g szczypiorku
Energia: 492 kcal; Białko: 20 g; Tłuszcze: 23 g; Węglowodany: 56 g; IG = 24
Ewentualne zmiany w jadłospisie:
- Chleb żytni z samopszą można zastąpić dowolnym chlebem razowym w ilości 60 – 80 gramów
- Łososia wędzonego można zastąpić makrelą wędzoną (w ilości 25 g)
- Porcję papryki 60 g można zwiększyć albo zastąpić lub uzupełnić innymi warzywami o porcji do 150 g
- Porcję 20 g sera twarogowego tłustego można zastąpić porcją 25 g twarogu półtłustego
- 10 g szczypiorku można zastąpić porcją ok. 20 g dowolnego warzywa
Link do Śniadanie 2 – jadłospis wzorcowy 500 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6875/sniadanie-500-kcal-zestaw-ii/
Śniadanie 2 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest szczególnie bogate w:
- witaminy: A, D, E, K, C, B6, B9 (kwas foliowy) i B12
- składniki mineralne: fosfor, cynk, miedź, mangan, selen i molibden
Śniadanie 2 – jadłospis wzorcowy 500 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: oczy, skórę, włosy, paznokcie oraz układ odpornościowy i krwiotwórczy.
Śniadanie 2 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest odpowiednie dla osób z cukrzycą.
👉 Zestaw III
- płatki owsiane (50 g)
- jogurt naturalny 2% tłuszczu (100 g)
- jabłko (60 g)
- orzechy nerkowca (25 g)
- nasiona chia (15 g)
Energia: 497 kcal; Białko: 18 g; Tłuszcze: 22 g; Węglowodany: 61 g; IG = 34
Ewentualne zmiany w jadłospisie:
- Płatki owsiane można zastąpić płatkami orkiszowymi (w ilości 50 g)
- Jogurt naturalny można zastąpić maślanką w ilości do 150 ml
- Jabłko można zastąpić dowolnym owocem w ilości do 75 g
- Orzechy nerkowca można zastąpić dowolnymi orzechami w ilości 25 g
- Nasiona chia można zastąpić siemieniem lnianym w ilości 15 g
Link do Śniadanie 3 – jadłospis wzorcowy 500 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6882/sniadanie-500-kcal-zestaw-iii/
Śniadanie 3 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest szczególnie bogate w:
- kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone
- błonnik
- witaminy: A, B1 i B9 (kwas foliowy)
- składniki mineralne: fosfor, magnez, cynk, miedź i mangan
Śniadanie 3 – jadłospis wzorcowy 500 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: oczy, mikroflorę jelitową, skórę, włosy, paznokcie oraz układ krążenia i nerwowy.
Śniadanie 3 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest odpowiednie dla osób z cukrzycą.
Zestawy obiadowe
👉 Zestaw I
- łosoś pieczony (70 g)
- kasza jęczmienna pęczak, ugotowana (220 g)
- kapusta kiszona (200 g)
- olej lniany tłoczony na zimno (10 ml)
Energia: 521 kcal; Białko: 23 g; Tłuszcze: 24 g; Węglowodany: 56 g; IG = 44
Ewentualne zmiany w jadłospisie:
- Kaszę jęczmienną pęczak można zastąpić dowolną kaszą lub ryżem
- Kapustę kiszoną można zastąpić ogórkami kiszonymi (też w ilości 200 g)
- Olej lniany można zastąpić olejem rzepakowym lub olejem z pestek winogron (tłoczonymi na zimno) czy też oliwą z oliwek (w tej samej ilości)
Link do Obiad 1 – jadłospis wzorcowy 500 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6867/obiad-500-kcal-zestaw-i/
Obiad 1 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest szczególnie bogaty w:
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3
- witaminy: D, K, B12
- składniki mineralne: selen
Obiad 1 – jadłospis wzorcowy 500 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: mózg, układ odpornościowy i krwiotwórczy.
👉 Zestaw II
- parówki delikatesowe (75 g)
- ketchup pikantny (20 g)
- ryż basmati, biały (60 g)
- parmezan tarty (12 g)
- papryka czerwona (100 g)
Energia: 511 kcal; Białko: 19 g; Tłuszcze: 22 g; Węglowodany: 59 g; IG = 48
Ewentualne zmiany w jadłospisie:
- Parówki można zastąpić kiełbasą w ilości 75 g
- Ketchup pikantny można zastąpić łagodnym bądź musztardą (w ilości 20 g)
- Ryż basmati można zastąpić dowolną kaszą lub innym ryżem (w ilości 60 g)
- Paprykę czerwoną można zastąpić dowolnym warzywem w ilości do 150 g
Link do Obiad 2 – jadłospis wzorcowy 500 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6878/obiad-500-kcal-zestaw-ii/
Obiad 2 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest szczególnie bogaty w:
- witaminy: A, C, i B6
- składniki mineralne: fosfor, mangan, selen i molibden
Obiad 2 – jadłospis wzorcowy 500 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: oczy, rozwój organizmu, potencję, oraz pozytywnie oddziaływuje na układ odpornościowy.
👉 Zestaw III
- golonka ze skórą, pieczona (70 g)
- kasza jęczmienna pęczak, gotowana (150 g)
- olej lniany tłoczony na zimno (7 ml)
- papryka czerwona (200 g)
Energia: 482 kcal; Białko: 24,8 g; Tłuszcze: 22 g; Węglowodany: 47 g; IG = 38
Ewentualne zmiany w jadłospisie:
- Golonkę można zastąpić innym mięsem wieprzowym w ilości 70 g
- Kaszę pęczak można zastąpić dowolną kaszą lub ryżem (w ilości do 150 g)
- Olej lniany można zastąpić olejem rzepakowym (tłoczonym na zimno) lub oliwą z oliwek w ilości do 10 ml
- Paprykę czerwoną można zastąpić dowolnym warzywem w ilości do 250 g
Link do Obiad 3 – jadłospis wzorcowy 500 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6883/obiad-500-kcal-zestaw-iii/
Obiad 3 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest szczególnie bogaty w:
- witaminy: A, E, C, i B6
- składniki mineralne: selen i molibden
Obiad 3 – jadłospis wzorcowy 500 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: oczy, skórę, potencję, oraz pozytywnie oddziaływuje na układ odpornościowy.
Zestawy kolacyjne
👉 Zestaw I
- 60 g chleba z żyta i samopszy
- 30 g masła orzechowego
- 100 g jabłka
- 75 g jogurtu greckiego
Energia: 494 kcal; Białko: 20 g; Tłuszcze: 21 g; Węglowodany: 64 g; IG = 27
Ewentualne zmiany w jadłospisie:
- Chleb żytni z samopszą można zastąpić dowolnym chlebem razowym w ilości 50 – 70 gramów
- Masło orzechowe można zastąpić pastą sezamową tahini
- Jabłko można zastąpić dowolnym owocem w ilości do 100 g
- Jogurt grecki można zastąpić jogurtem naturalnym w ilości 150 g
Link do Kolacja 1 – jadłospis wzorcowy 500 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6868/kolacja-500-kcal-zestaw-i/
Kolacja 1 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest szczególnie bogata w:
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe
- witaminy: E i B9 (kwas foliowy)
- składniki mineralne: fosfor, miedź, mangan, selen i molibden
Kolacja 1 – jadłospis wzorcowy 500 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: skórę, rozwój komórek organizmu, oraz układ krążenia i odpornościowy.
Kolacja 1 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest odpowiednia dla osób z cukrzycą.
👉 Zestaw II
- ciecierzyca pieczona (150 g)
Dodatki do ciecierzycy:
- przyprawy: papryka słodka, papryka wędzona, chili (pieprz cayenne), czosnek suszony, pieprz czarny, bazylia, sól
- oliwa z oliwek (15 ml)
- parmezan, tarty (8 g)
+
- chleb z żyta i samopszy (30 g)
Energia: 513 kcal; Białko: 19 g; Tłuszcze: 21 g; Węglowodany: 66 g; IG = 29
Ewentualne zmiany w jadłospisie:
- Chleb żytni z samopszą można zastąpić dowolnym chlebem razowym w ilości 30 – 40 gramów
- Ciecierzycę można zastąpić grochem (w ilości 150 g)
Link do Kolacja 2 – jadłospis wzorcowy 500 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6879/kolacja-500-kcal-zestaw-ii/
Kolacja 2 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest szczególnie bogata w:
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe
- błonnik
- witaminy: E, B7 i B9 (kwas foliowy)
- składniki mineralne: fosfor, żelazo, cynk, miedź i mangan
Kolacja 2 – jadłospis wzorcowy 500 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: skórę, włosy, paznokcie, rozwój komórek organizmu, oraz układ krążenia i pokarmowy.
Kolacja 2 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest odpowiednia dla osób z cukrzycą.
👉 Zestaw III
Koktajl bananowo-czekoladowy:
- jogurt naturalny 2% tłuszczu (200 g)
- banan (60 g)
- płatki owsiane (10 g)
- kakao (5 g)
- wiórki kokosowe (10 g)
- nasiona chia (10 g)
+
- chleb z żyta i samopszy (40 g)
- masło orzechowe (15 g)
Energia: 525 kcal; Białko: 20 g; Tłuszcze: 20 g; Węglowodany: 72 g; IG = 35
Ewentualne zmiany w jadłospisie:
- Jogurt naturalny można zastąpić kefirem lub maślanką (w ilości 200 ml)
- Banan można zastąpić dowolnym owocem w ilości 60 g
- Nasiona chia można zastąpić zmielonym siemieniem lnianym (w ilości 10 g)
- Wiórki kokosowe można zastąpić płatkami migdałowymi (w ilości 10 g)
- Chleb żytni z samopszą można zastąpić dowolnym chlebem razowym w ilości 30 – 40 gramów
- Masło orzechowe można zastąpić pastą sezamową tahini ( w ilości 15 g)
Link do Kolacja 3 – jadłospis wzorcowy 500 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6884/kolacja-500-kcal-zestaw-iii/
Kolacja 3 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest szczególnie bogata w:
- błonnik
- witaminy: B2, B6, B9 (kwas foliowy) i B12
- składniki mineralne: potas, wapń, fosfor, magnez, miedź, mangan, selen i molibden.
Kolacja 3 – jadłospis wzorcowy 500 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: wzrost i rozwój kości, mikroflorę jelitową, ciśnienie tętnicze, rozwój komórek organizmu, potencję oraz układ nerwowy.