Agrest

Czy wiesz, co daje Ci agrest? Właściwości i inne informacje, które warto znać

Agrest – pochodzenie:

Agrest to kolczasty krzew z rodziny agrestowatych. Występuje na terenie Europy, Azji oraz Afryki.

Agrest – wartości odżywcze:

100 g produktu dostarcza średnio 47 kcal, około 12 g węglowodanów (w tym około 5 g cukrów), około 0,5 g tłuszczu, około 3 g błonnika, oraz mniej niż 1 g białka.

Agrest zawiera witaminy A, C, E, z grupy B oraz wiele pierwiastków niezbędnych dla ludzkiego organizmu jak: mangan, potas, fosfor, miedź, wapń, magnez, żelazo i cynk. Są w nim też obecne związki o działaniu przeciwutleniającym takie jak: flawonole czy antocyjany, oraz kwasy organiczne.

Agrest – właściwości zdrowotne:

Udowodniono naukowo, że flawonole i antycyjany mają korzystny wpływ na zdrowie układu krążenia. Pomagają obniżyć wartości ciśnienia tętniczego krwi oraz elastyczność naczyń krwionośnych, co ma kolosalny wpływ na obniżanie ryzyka rozwoju chorób serca. Działanie flawonoli i antocyjanów potęguje potas, który wspomaga proces regulacji ciśnienia krwi i wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka chorób serca i udaru mózgu.

Występująca w owocu agrestu witamina C wykazuje działanie przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, stymulujące regenerację śródbłonka naczyń krwionośnych. Uczestniczy też w syntezie kolagenu i wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego. Do tego hamuje tworzenie się blaszki miażdżycowej oraz uszczelnia małe naczynia krwionośne. Z kolei miedź bierze udział w syntezie krwinek czerwonych przez co poprawia transport i proces wchłaniania żelaza. Wpływa to na syntezę prostaglandyn, czyli związków, które wpływają na prawidłową czynność serca oraz ciśnienie tętnicze krwi.  Mangan jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, krzepnięcia krwi i wzrostu kości.

Właściwości agrestu cenią urolodzy, gdyż działa on moczopędnie i ułatwia organizmowi pozbycie się toksyn, minimalizuje pojawiające się obrzęki, działając przeciwzapalne, żółciopędne i wzmacniając układ odpornościowy.

Agrest, a dieta:

Agrest stanowi bogate źródło błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę jelit, zmniejsza uczucie głodu oraz potęguje uczucie sytości. Błonnik pomaga też w kontroli poziomu cukru we krwi, obniżeniu wartości ciśnienia krwi oaz cholesterolu. Owoce agrestu są szczególnie bogate w pektyny, które mają właściwości żelujące, dlatego są wykorzystywane na szeroką skalę w przemyśle spożywczym. Mają niski indeks glikemiczny i zawierają stosunkowo niedużo węglowodanów, dlatego mogą być spożywane przez osoby z cukrzycą.

Jak można wykorzystać agrest?

Niezależnie od odmiany, owoce agrestu są znakomitym dodatkiem w kuchni. Można je mrozić, suszyć, a świeże świetnie nadają się na dżemy, konfitury, soki, kompoty lub jako dodatek do ciast czy owsianki.

❗ Zobacz nasze inne wpisy:

📌 Naszą misją jest, by każdy czerpał z jedzenia jak najwięcej zdrowia i radości – bez przymuszania się do czegoś i wyrzeczeń. Jeśli chcesz wiedzieć więcej, zapraszamy do odwiedzania naszej strony https://mlynarski.pl/

Jesteśmy także na Facebooku 👇

https://www.facebook.com/zm.jedzdobrze/

Oraz na YouTube 👇