Zobacz video
Czy warto sięgać po amarantus? Jak wykorzystać i co daje jego spożywanie?
Amarantus, inaczej szarłat, pochodzi z Ameryki Południowej. Po ugotowaniu ma wyczuwalny aromat i posmak chałwy. Ostatnio produkt ten zyskuje na popularności, dlatego warto go lepiej poznać.
Amarantus – skarbnica drogocennych składników
100g produktu dostarcza 371kcal, około 62g węglowodanów, 7g tłuszczu, około 13,5g białka oraz około 7g błonnika.
Amarantus dostarcza pełnowartościowe białko posiadające wszystkie aminokwasy egzogenne. Amarantus, poza dużą ilość białka, dostarcza sporo błonnika, witamin z grupy B, witaminę E, K, A, C i składniki mineralne takie jak: fosfor, potas, magnez, żelazo, cynk, i wapń.
Nasiona amarantusa są bogate w związki przeciwutleniające (głównie polifenole w tym flawonoidy). Amarantus zawiera skwalen, czyli związek antyoksydacyjny, który ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwalergiczne. Ponadto obniża ryzyko wystąpienia schorzeń układu krążenia. Zawartość skwalenu oraz witaminy E i C sprawia, że szarłat wzmacnia odporność, poprawia krążenie krwi, działa antybakteryjnie i przeciwnowotworowo. Dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, witamin antyoksydacyjnych głównie witaminy E a także skwalenu, amarantus może wykazywać właściwości redukowania cholesterolu całkowitego, frakcji LDL oraz trójglicerydów w surowicy krwi. Do tego błonnik reguluje motorykę oraz przyspiesza pasaż jelitowy, zapobiegając zaparciom.
Najlepsze roślinne źródło żelaza
Warto podkreślić, iż amarantus ma więcej białka, tłuszczu, błonnika, wapnia i żelaza niż pszenica. Pod względem ilości żelaza przewyższa niemal wszystkie rośliny, ze szpinakiem włącznie. Amarantus, z uwagi na dobrze przyswajalne żelazo i wapń, można wykorzystać w diecie kobiet w ciąży, osób starszych oraz osób chorujących na niedokrwistość.
Amarantus – jak wykorzystać?
Amarantus dobrze komponuje się z różnego rodzaju przekąskami, deserami, może być doskonałym urozmaiceniem śniadań i obiadów. Ziarna amarantusa można ugotować i wykorzystać tak, jak kaszę – jako dodatek do mięs, warzyw czy ryb.
Więcej artykułów na 👉 https://mlynarski.pl/nowosci/