Crème brûlée
Składniki (na 5 porcji*):
- 200 ml śmietanki 30%
- 50 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 żółtka
- 25 g erytrytolu
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 150°C.
- 5 foremek do Crème brûlée włożyć do żaroodpornego naczynia.
- Żółtka, erytrytol, i sól wymieszać w misce trzepaczką.
- Do garnka dodać śmietankę i mleko oraz ekstrakt waniliowy. Całość lekko podgrzać. Podgrzany płyn wlać powoli do żółtek z erytrytolem i wymieszać trzepaczką, aż słodzik się rozpuści.
- Masę przelać przez sitko, a następnie rozlać do foremek.
- Wodę zagotować w czajniku. Wrzątek wlać do żaroodpornej formy do połowy
wysokości kremu. (Uważać, aby wrzątek nie dostał się do foremek z kremem). - Piec ok. 45min., aż wierzch się zetnie. (Nie powinien się zarumienić).
- Foremki wyciągnąć z wody i pozostawić w temperaturze pokojowej do
ostygnięcia. Kolejno wstawić do lodówki na co najmniej 3- 4 godz., a najlepiej na noc. - Podawać od razu po przygotowaniu.
*Kaloryczność 1 porcji to około 150 kcal.