Crème brûlée

Crème brûlée

Składniki (na 5 porcji*):

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 żółtka
  • 25 g erytrytolu
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzać do 150°C.
  2. 5 foremek do Crème brûlée włożyć do żaroodpornego naczynia.
  3. Żółtka, erytrytol, i sól wymieszać w misce trzepaczką.
  4. Do garnka dodać śmietankę i mleko oraz ekstrakt waniliowy. Całość lekko podgrzać. Podgrzany płyn wlać powoli do żółtek z erytrytolem i wymieszać trzepaczką, aż słodzik się rozpuści.
  5. Masę przelać przez sitko, a następnie rozlać do foremek.
  6. Wodę zagotować w czajniku. Wrzątek wlać do żaroodpornej formy do połowy
    wysokości kremu. (Uważać, aby wrzątek nie dostał się do foremek z kremem).
  7. Piec ok. 45min., aż wierzch się zetnie. (Nie powinien się zarumienić).
  8. Foremki wyciągnąć z wody i pozostawić w temperaturze pokojowej do
    ostygnięcia. Kolejno wstawić do lodówki na co najmniej 3- 4 godz., a najlepiej na noc.
  9. Podawać od razu po przygotowaniu.

*Kaloryczność 1 porcji to około 150 kcal.