berries 2277 1200x800 - Co jeść na piękną skórę?

Zobacz video

Co jeść na piękną skórę?

Jeśli chcemy mieć piękną skórę warto przede wszystkim pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu. W tym celu należy pić około 2l płynów dziennie. Woda jest bardzo ważna w zachowaniu odpowiedniego stanu skóry i zapobiega jej suchości. Pełni też funkcję transportową – przenosi składniki odżywcze do komórek oraz przyczynia się do wydalania ubocznych produktów przemiany materii i substancji toksycznych, które gromadzą się w tkankach. Oprócz wody mineralnej warto pić herbatki owocowe czy świeże soki owocowo-warzywne.

Najlepsze zamienniki wody 👇

Dla pięknej skóry warto także spożywać spore ilości warzyw i owoców ponieważ zawierają one sporo antyoksydantów. Antyoksydanty do których należą: witaminy A, C, E, beta-karoten, oraz cynk, selen i flawonoidy, neutralizują działanie wolnych rodników. Wolne rodniki odpowiadają za starzenie się komórek oraz maja działanie prozapalne. Warto wspomnieć, że problemy z suchością skóry mogą pojawiać się u osób chorujących na tarczycę (niedoczynność tarczycy, chorobę Hashimoto) czy atopowe zapalenie skóry. Dlatego jeśli mamy ciągłe problemy ze stanem skóry warto udać się do endokrynologa lub dermatologa.

Teraz przedstawię i omówię witaminy i składniki mineralne, które są szczególnie istotne dla utrzymania pięknej skóry:

  1. witamina C
  2. witamina D
  3. witamina E
  4. witaminy z grupy B
  5. krzem
  6. miedź
  7. cynk
  8. nienasycone kwasy tłuszczowe
  1. Witamina C poprawia ukrwienie skóry i uszczelnia naczynia krwionośne. Dodatkowo rozjaśnia ją, wyrównując jej koloryt. Witamina C bierze także udział w syntezie kolagenu, który wpływa na elastyczność i jędrność skóry. Ważnym źródłem witaminy C są: czarne porzeczki, czerwona papryka, brokuły, pomidory, owoce dzikiej róży, cytrusy, liście pietruszki, jabłka, kiwi.
  2. Witamina D poprawia napięcie skóry, pomaga jej się złuszczać oraz przyśpiesza jej regenerację. Najwięcej witaminy D dostarczymy poprzez ekspozycję skóry na promieniowanie słoneczne. Dość dobrym źródłem witaminy D są: tłuste ryby, tran, żółtko jaja i grzyby. Dobrym rozwiązaniem jest jej suplementacja.
  3. Witamina E jest nazywana „witaminą młodości” ponieważ wpływa na prawidłową elastyczność skóry i zapobiega powstawaniu zmarszczek. Tokoferole poprawiają nawilżenie skóry, poprzez zwiększoną zdolność wiązania wody przez skórę. Źródłem witaminy E są: oleje roślinne, kiełki pszenicy, awokado, oliwa z oliwek, orzechy, zielone warzywa.
  4. Witaminy z grupy B zapewniają odpowiednie nawilżenie i jędrność skóry oraz dbają o jej gładkość. Witamina PP czyli niacyna posiada właściwości złuszczające i przeciwzapalne. Źródłem witamin z grupy B są: produkty pełnoziarniste, mięso, mleko i produkty mleczne, rośliny strączkowe.
  5. Krzem uczestniczy w biosyntezie kolagenu, podstawowego składnika tkanki łącznej. Wpływa na jej rozwój, odpowiada za sprężystość i elastyczność naskórka oraz skóry właściwej. Źródłem tego pierwiastka w diecie mogą być przede wszystkim herbatki ze skrzypu polnego, pokrzywy lub mniszka lekarskiego.
  6. Miedź odpowiada między innymi za syntezę kolagenu i jest integralną częścią pigmentu. Miedź wykazuje działanie przeciwstarzeniowe, uelastyczniające i dotleniające. Najwięcej miedzi zawierają: kakao, nasiona, produkty zbożowe, rośliny strączkowe, warzywa, wątroba, orzechy i ryby.
  7. Cynk jest potrzebny do wydajnej produkcji nowych komórek, ochrony i naprawy DNA. Jego niedobór może powodować złe gojenie ran lub powstawanie różnego rodzaju wyprysków i rozstępów. Cynk wykazuje działanie bakteriostatyczne, absorbuje nadmiar serum wspomagając leczenie łojotoku. Cynk poprawia wygląd i koloryt skóry. Źródłem cynku są: produkty pełnoziarniste, pestki z dyni, migdały, suszone morele, nasiona słonecznika, oraz nasiona roślin strączkowych.
  8. Nienasycone kwasy tłuszczowe decydują o właściwym nawilżeniu skóry. Kwasy omega 3 działają ochronnie, zmniejszając skutki poparzeń słonecznych, jednocześnie aktywizują procesy naprawcze i łagodzą podrażnienia. Należy podkreślić, iż dieta z odpowiednim udziałem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 wraz z dużą ilością antyoksydantów jest potrzebna dla zachowania zdrowia i urody. Znaczenie kwasów omega-3 jest bardzo istotne ze względu na zdolność zatrzymywania wody w naskórku. Niedobór kwasów tłuszczowych nienasyconych objawia się przesuszeniem skóry. Źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych są: oleje roślinne, oliwa z oliwek, pestki dyni i słonecznika, orzechy oraz tłuste ryby morskie takich jak: halibut, łosoś, makrela czy mintaj.

Teraz omówię co należy wykluczyć z diety jeśli chcemy mieć piękną skórę. Osoby dbające o wygląd swojej skóry powinny ograniczyć picie kawy i herbaty ponieważ tanina zawarta w kawie i herbacie blokuje pory komórkowe utrudniając tym samym przenikanie do ich wnętrza istotnych składników odżywczych zawartym w pożywieniu. Podobną odwadniającą właściwość ma także zawarta w kawie kofeina, która ma działanie moczopędne. Z diety należy także wyeliminować alkohol, który także powoduje odwodnienie organizmu i wypłukanie ważnych dla skóry witamin i minerałów. Negatywny wpływ na stan skóry ma również cukier. Jego nadmiar w diecie może spowodować problemy skórne, i może sprzyjać pojawieniu się trądziku. Ograniczenie cukru w diecie zapobiega także procesowi glikacji, który prowadzi do spadku elastyczności, wiotczenia oraz zmiany kształtu i układu fibroblastów w skórze. W procesie glikacji zniszczeniu ulega kolagen i elastyna, co powoduje zmiany strukturalne w skórze, jej zwiotczenie i utratę elastyczności. Należy także unikać żywności wysoko przetworzonej, dań typu fast-food.

❗ Zobacz nasze inne wpisy: