Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Składniki (na około 15 porcji*) 👇

Ciasto:

  • 180 g mąki arachidowej
  • około 125 g ksylitolu
  • 4 jaja
  • ekstrakt waniliowy (w ilości wg uznania)
  • szczypta soli

Masa czekoladowa:

  • 100 g masła
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki kakao (lub 1,5 łyżeczki, gdy wolimy łagodny smak kakao)
  • ksylitol/erytrytol (w ilości wg uznania)

Sposób przygotowania 👇

Masa czekoladowa:

Rozpuszczamy w garnku na małym ogniu masło, dodajemy wodę, kakao oraz ksylitol lub erytrytol. Pozostawiamy do wystygnięcia.

Ciasto:

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy ksylitol i sól. Ubijamy dalej. Następnie dodajemy 4 żółtka i partiami, powoli dodajemy mąkę arachidową, ekstrakt waniliowy oraz rozpuszczoną i ostygniętą czekoladę. Wszystko dokładnie i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Formę (keksówkę) smarujemy masłem i oprószamy lekko kakao. Ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez ok. 35-40 minut.

Autor przepisu:

Pani Agata Żak

*Kaloryczność 1 założonej porcji (około 50 g) wynosi około 190 kcal.