Ciasto czekoladowe
Składniki (na około 15 porcji*) 👇
Ciasto:
- 180 g mąki arachidowej
- około 125 g ksylitolu
- 4 jaja
- ekstrakt waniliowy (w ilości wg uznania)
- szczypta soli
Masa czekoladowa:
- 100 g masła
- 2 łyżki wody
- 3 łyżki kakao (lub 1,5 łyżeczki, gdy wolimy łagodny smak kakao)
- ksylitol/erytrytol (w ilości wg uznania)
Sposób przygotowania 👇
Masa czekoladowa:
Rozpuszczamy w garnku na małym ogniu masło, dodajemy wodę, kakao oraz ksylitol lub erytrytol. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Ciasto:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy ksylitol i sól. Ubijamy dalej. Następnie dodajemy 4 żółtka i partiami, powoli dodajemy mąkę arachidową, ekstrakt waniliowy oraz rozpuszczoną i ostygniętą czekoladę. Wszystko dokładnie i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Formę (keksówkę) smarujemy masłem i oprószamy lekko kakao. Ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez ok. 35-40 minut.
Autor przepisu:
Pani Agata Żak
*Kaloryczność 1 założonej porcji (około 50 g) wynosi około 190 kcal.