Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem
Składniki (na około 15 ciasteczek*):
- 110 g miękkiego masła
- pół szklanki ksylitolu
- 1 jajko (dobrze roztrzepane)
- 1/3 szklanki nasion słonecznika
- 2/3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 2/3 szklanki płatków owsianych
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z płatkami i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć za pomocą miksera, dodać ksylitol i dalej ucierać. Następnie dodać jajko i nasiona słonecznika. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Następnie wsypać mąkę i płatki i dobrze wyrobić (będzie klejące). Wyrobioną masę włożyć na 30 minut do lodówki (lub dłużej). Z ciasta uformować kulki, delikatnie je spłaszczyć, i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut lub do momentu, kiedy ciastka nabiorą złotego koloru.
*Wartość odżywcza 1 porcji, tj. 2 ciasteczek:
Energia: 272 kcal; Białko: 6 g; Tłuszcze: 17 g; Węglowodany: 29 g (z czego 13 g stanowią poliole);
IG – 25.