Blok czekoladowy
Składniki:
- 250 g masła
- niepełna szklanka mleka
- 250 g ksylitolu
- 2 czubate łyżki kakao
- herbatniki sezamowo arachidowe (lub inne nie zawierające mąki)
- 500 g mleka w proszku (niegranulowanego)
- ew. esencja waniliowa, bakalie, orzechy (w ilości według własnego uznania).
Sposób przygotowania:
Masło, mleko, kakao i ksylitol należy umieścić w garnku i wolno podgrzewać. Ilość ksylitolu i kakao nie jest sztywna, bo można te składniki dobierać według swojego gustu. Można też dodać esencję waniliową czy arakową oraz odrobinę koniaku czy rumu oraz bakalie. Na przykład w postaci pociętych na małe pasemka suszonych fig czy owoców mango. Można też dodawać orzechy, zwłaszcza pistacje. Całość należy gotować na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż pojawią się purchające bąbelki. Otrzymaną masę należy przestudzić do ok. 40 stopni. Następnie dołożyć pokruszone ciasteczka, upieczone według mojego przepisu na herbatniki sezamowo-arachidowe (https://mlynarski.pl/herbatniki-sezamowo-arachidowe/), oraz ewentualnie bakalie i orzechy. Potem należy wolno dodawać mleko w proszku, i mieszać. Masa stanie się gęsta. Po jej przelaniu do foremki silikonowej lub innej wyłożonej folią aluminiową należy ją włożyć do lodówki. Po kilku godzinach blok stężeje, i będzie można go kroić, na porcje.