a pineapple g7d8bf47af 640 - Ananas – czy warto jeść? Wartości odżywcze, kalorie, wady i zalety ananasów

Zobacz video

Ananas – czy warto jeść? Wartości odżywcze, kalorie, wady i zalety ananasów

Ananas…Bardzo słodki, soczysty, egzotyczny owoc. Powszechnie znany i lubiany. Warto przyjrzeć się jednak mu bliżej i dowiedzieć się więcej na temat jego właściwości i tego, kto powinien (a kto nie) chętnie po niego sięgać.

Ananas – pochodzenie

Ananas to roślina z rodziny bromeliowatych, naturalnie występująca w Ameryce Południowej a dokładnie w Brazylii i Paragwaju.  

Ananas: wartości odżywcze

100g produktu dostarcza średnio 50 kcal, około 13g węglowodanów, w tym około 10g cukrów, 0,1g  tłuszczu, około 0,5g białka, około 1,5g błonnika, a także niemal 50 mg witaminy C.

Ananas – źródło witaminy C  

Najwięcej w ananasie jest witaminy C, która wzmacnia organizm i chroni przed infekcjami. Witamina C jest przeciwutleniaczem i zabezpiecza organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Obniżona odporność? Ananas pomoże!  

Ananas zawiera substancje o działaniu przeciwzapalnym, jest źródłem witamin z grupy B, witaminy A, E i C oraz wielu związków mineralnych jak: wapń, fosfor, sód, żelazo, miedź, magnez, mangan, cynk i potas.

Owoc ten zawiera także kwasy organiczne: cytrynowy i jabłkowy. Kwas jabłkowy wzmacnia odporność organizmu, bierze udział w ujędrnianiu i wygładzaniu skóry oraz zmniejsza ryzyko zatrucia metalami ciężkimi.

Bromelina – największe dobrodziejstwo ananasów

Prawdopodobnie najważniejszą substancją w kontekście zdrowotnego wpływu ananasa na organizm człowieka jest bromelina, enzym ułatwiający trawienie białek, tym samym zwiększa ich przyswajalność. Enzym ten wykazuje także działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwzakrzepowe,  oraz odtruwające. Do tego wspomaga dobroczynne działanie bakterii probiotycznych w układzie pokarmowym człowieka. Dzięki zawartości bromeliny jedną z właściwości ananasa jest ułatwianie odchudzania poprzez przyspieszanie procesów przemiany materii oraz wspomaganie organizmu w trawieniu białek. Kolejną niezwykłą właściwością bromeliny zawartej w ananasach jest przeciwdziałanie zakrzepom krwi oraz regulacja ciśnienia. Bromelina nie dopuszcza do sklejania się płytek krwi, dzięki czemu jest środkiem przeciwdziałającym chorobie wieńcowej i zakrzepowemu zapaleniu żył.

Natomiast obecny w ananasie potas usprawnia gospodarkę wodno-elektrolitową, poprawiając pracę mięśni, w tym serca oraz reguluje poziom ciśnienia.

Ananas a odchudzanie

Ananas zawiera błonnik, który zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Do tego wspomaga  trawienie,  reguluje  perystaltykę jelit oraz przyspiesza metabolizm.

Ananas – cukrzyca: czy można?

Nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie wspomnieli o tym, czy mając cukrzycę można jeść takie egzotyczne owoce, jak ananas. Indeks glikemiczny tego owocu jest niestety średni, dlatego nie powinien być spożywany przez osoby z cukrzycą.

❗ Zobacz nasze inne wpisy:

❗ Jeśli chcesz wiedzieć jak czerpać z jedzenia możliwie najwięcej zdrowia i radości, zapraszamy też na nasz kanał na YouTube: