Chlor reguluje pH elektrolitów

Chlor jest zielonożółtawym gazem trującym. Jego związki chemiczne, występują w organizmie człowieka. Są potrzebne do jego prawidłowego funkcjonowania. Głównym źródłem chloru w pożywieniu jest chlorek sodu, czyli sól kuchenna. Może też pochodzić z chlorku potasu oraz z wody. Jony chloru są głównymi anionami w płynach pozakomórkowych. Warunkują utrzymanie równowagi ciśnienia osmotycznego i prawidłowego pH elektrolitów, zapewniając równowagę osmotyczną między wnętrzem komórek a płynem pozakomórkowym. Chlor jest niezbędny dla właściwego nawodnienia organizmu oraz regulowania objętości moczu produkowanego przez nerki. Ponadto reguluje poziom sodu w organizmie, co ma wpływ na wartość ciśnienia krwi. W przewodzie pokarmowym chlor aktywuje syntezę enzymów trawiennych, takich jak amylaza ślinowa, a także uczestniczy w produkcji kwasu solnego w żołądku. Podobnie jak w przypadku sodu problemem w żywieniu jest raczej nadmiar chloru niż jego niedobór.

Za dużo chloru

Jeśli przez długi czas w pożywieniu było za dużo chloru, to podobnie jak przy nadmiarze sodu, może to wywołać nadciśnienie tętnicze, zaburzenia sercowo-­naczyniowe, takie jak zawały serca, udary mózgu, zwiększone ryzyko wystąpienia raka żołądka, rozwój kamicy nerkowej, uszkodzenie nerek, osłabienie oraz obrzęki, powodowane zatrzymywaniem wody w organizmie. Może też dojść do wywołania kwasicy. Chlorek potasu, niezbędny w organizmie w nieodpowiedniej ilości jest jednak silną trucizną. Bywał składnikiem zastrzyków uśmiercających skazanych.

Za mało chloru

Jeśli przez długi czas w pożywieniu było za mało chloru może dojść do obfitego pocenia się, wymiotów, biegunek i chorób nerek. Może też dojść do zasadowicy.

Fragment z przygotowywanej do druku książki Zbigniewa Młynarskiego „Jedz dobrze i nie tyj”

Dodaj komentarz