Molibden oczyszcza organizm z toksyn

Molibden jest bardzo twardym i trudnotopliwym metalem w kolorze srebrzystobiałym. Jego nazwa, pochodząca z greckiego oznacza podobny do ołowiu.

Molibden jest zaliczany do mikroelementów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Uczestniczy w produkcji enzymów niezbędnych do przyswajania cukrów i tłuszczów, stąd bierze udział w procesie dostarczania komórkom energii. Umożliwia prawidłowe przyswojenie żelaza. Wpływa na zęby i kości. Poprawia odporność. Uczestniczy w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Jest niezbędny do prawidłowego wzrostu młodego organizmu. Ma pozytywny wpływ na męską płodność.

Molibden występuje głównie w roślinach z terenów z glebami wapiennymi i bagiennymi. Znajdujemy go w produktach z mąki pełnoziarnistej, fasoli i grochu, zielonolistnych warzywach oraz w podrobach, a także w wodzie w wodociągów publicznych.

Za dużo molibdenu

Nadmiar molibdenu może raczej pochodzić z jego niewłaściwej suplementacji. Może spowodować uszkodzenia układu pokarmowego oraz stawów. Powoduje też zmniejszenie wchłaniania się miedzi i żelaza.

Za mało molibden

Jeśli przez długi okres czasu w diecie występują niedobory molibdenu może dojść do bólów głowy, dezorientacji, drażliwości, problemów z oddychaniem i równomiernym biciem serca, a nawet wymiotów.

Fragment z przygotowywanej do druku książki Zbigniewa Młynarskiego „Jedz dobrze i nie tyj”

Dodaj komentarz