Tłuszcze – magazyn energetyczny organizmu

Magazyn paliwa

Tłuszcze (lipidy) są ważnym materiałem energetycznym oraz składnikiem tkanek. Są też rozpuszczalnikiem dla wielu substancji niezbędnych w procesach życiowych organizmu, a otrzymywanych z pożywieniem. Z jednego ich grama można uzyskać energię o wartości 9 kcal. Tłuszcze nie podlegają spalaniu w dniu ich spożycia, lecz zawsze są odkładane w tkance tłuszczowej i mogą być spalane następnego dnia. Odłożone w formie trójgliceroli stanowią zapasowy materiał energetyczny wykorzystywany w okresie niedoboru pożywienia.

Uzupełnianie braków energetycznych
Kwasy tłuszczowe, otrzymywane z rozkładu trójgliceroli, podlegają spalaniu w drugiej kolejności po chętniej przyswajanej przez organizm glukozie. Ich rola polega na uzupełnieniu braków energetycznych. Niektórzy uważają, że spożycie tłuszczów powinno być niewielkie, inni, że może być większe, ale tylko wtedy nie szkodzi, gdy takie same ilości tłuszczów są spożywane i spalane. Proporcje pomiędzy tłuszczami (kwasami tłuszczowymi) nasyconymi, jednonienasyconymi i wielonienasyconymi powinny wynosić 1:1:1. Jak już wspomniano, tycie polega na odkładaniu tłuszczów we własnej tkance tłuszczowej. Dochodzi do tego, gdy w określonym czasie organizm więcej tłuszczów odkłada, niż spala.

Tyjemy gdy organizm więcej tłuszczów odkłada niż spala

Uwaga na fobię antytłuszczową

Nierzadko bierze się z tego pogląd, że przed tyciem chroni ograniczone
ich spożycie. Bywa, że taki pogląd przekształca się w fobię antytłuszczową, która najczęściej prowadzi do tycia. Tymczasem organizm ludzki prawdopodobnie dąży do spalania takiej samej ilości tłuszczów, jaką odłożył. Tyjemy, jeśli sposobem odżywiania przeszkadzamy mu w tym. Polega to na hamowaniu spalania tłuszczów. Warto więc powtórzyć jeszcze raz. Hamowanie spalania tłuszczów występuje najczęściej wtedy, gdy poziom glukozy we krwi jest zbyt wysoki lub wzrastający, a także przy zbyt niskim poziomie glukagonu, wynikającym z nadmiaru insuliny. Do najważniejszych czynników sprzyjających mobilizacji spalania tłuszczów należą ustabilizowanie poziomu glukozy we krwi oraz wzrost poziomu adrenaliny i kortyzonu powodowany wysiłkiem fizycznym.

Fragment z przygotowywanej do druku książki Zbigniewa Młynarskiego „Jedz dobrze i nie tyj

Dodaj komentarz