Biotyna (witamina H) – odżywia włosy i skórę

Biotyna (witamina H) jest związkiem zawierającym siarkę, który człowiekowi i wielu gatunkom zwierząt musi być dostarczany z pokarmem. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, mimo iż pewne jej ilości są syntetyzowane w przewodzie pokarmowym przez występujące tam bakterie jelitowe. Główne zadania tej witaminy w ustroju to wpływ na cykle przemiany tłuszczów (jest składnikiem czterech enzymów biorących udział w cyklach kwasów karboksylowych) i na prawidłowy stan włosów i skóry, jest też niezbędna do prawidłowego gojenia się ran, szczególnie po oparzeniach. Najlepszymi źródłami biotyny są drożdże piekarskie, soja, orzechy, produkty zbożowe, np. otręby pszenne, płatki owsiane, a także wątroba wołowa.

Najlepszymi źródłami biotyny są drożdże piekarskie, soja, orzechy, produkty zbożowe, np. otręby pszenne, płatki owsiane, a także wątroba wołowa

Za dużo witaminy H

Nie zaobserwowano dotychczas jakichkolwiek objawów przedawkowania witaminy H. Nawet dożylne podanie dawki tysiąckrotnie przekraczającej zalecane spożycie nie powoduje działań szkodliwych.

Za mało witaminy H

Jeśli przez długi czas w pożywieniu było za mało witaminy H, może to powodować zmiany skórne w postaci rumieńców, suchości, łuszczenia się, a także zaburzenia łaknienia, zaburzenia w metabolizmie tłuszczów, co prowadzi do podwyższenia stężenia cholesterolu we krwi, depresji psychicznej oraz halucynacji. Ostatnie badania na zwierzętach wykazały, że bardzo niewielkie niedobory biotyny, występujące przez dłuższy czas, mogą zwiększać ryzyko wystąpienia nowotworów.

Fragment z przygotowywanej do druku książki Zbigniewa Młynarskiego „Jedz dobrze i nie tyj

Dodaj komentarz