Witamina B6 – twórca hemoglobiny

Główną funkcją witaminy B6 jest uczestniczenie, jako składnik enzymów, w metabolizmie tłuszczów (przemiany wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu), aminokwasów (szczególnie przemiana tryptofanu w witaminę B3), a także hormonów steroidowych. Pirydoksyna wpływa również na tworzenie hemoglobiny i erytrocytów, prawidłową funkcję układu odpornościowego, układu nerwowego i zdrowie skóry, jest ponadto jedną z wielu substancji antyoksydacyjnych (przeciwdziała wolnym rodnikom). Najbogatszymi w tę witaminę pokarmami są drożdże, wątroba, mięso (gotowane), ryby, rośliny strączkowe, warzywa liściaste i produkty zbożowe pełnoziarniste, jednak witamina ta jest rozpowszechniona w przyrodzie i występuje w bardzo wielu produktach żywnościowych. Osobami szczególnie zagrożonymi niedoborem witaminy B6 są kobiety w ciąży, osoby nadużywające alkoholu, w podeszłym wieku (powyżej 75 lat) i chore na miażdżycę.

Najbogatszymi w witaminę B6 pokarmami są: drożdże, wątroba, mięso (gotowane), ryby, rośliny strączkowe, warzywa liściaste i produkty zbożowe pełnoziarniste

Za dużo witaminy B6

Jeśli przez długi czas w pożywieniu było za dużo witaminy B6, spożywanej
głównie w formach syntetycznych, może to powodować zaburzenia układu nerwowego w postaci bólów i upośledzenia czucia oraz choroby skóry. Spożycie zbyt dużych ilości witaminy B6 pochodzącej z produktów spożywczych nie powoduje wystąpienia żadnych objawów niepożądanych.

Za mało witaminy B6

Jeśli przez długi czas w pożywieniu było za mało witaminy B6, może to
powodować objawy podobne do tych, które towarzyszą brakom innych witamin. Przede wszystkim wystąpić może: anemia, ogólne osłabienie, depresja, zmiany skóry i błon śluzowych, zaburzenia odporności z częstymi infekcjami, drgawki, drętwienie kończyn, jak również nudności, wymioty oraz nasilenie zmian miażdżycowych. Objawy niedoboru witaminy B6 występują bardzo rzadko, ponieważ jest ona rozpowszechniona w przyrodzie, a do tego tworzona przez bakterie występujące w jelitach człowieka.

Fragment z przygotowywanej do druku książki Zbigniewa Młynarskiego „Jedz dobrze i nie tyj

Dodaj komentarz