Witamina B5 (kwas pantotenowy) – wszechobecna witamina

Witamina wszechobecna

Witamina B5 (kwas pantotenowy), nazywana pantotenem od greckiego
słowa oznaczającego „wszechobecny”, bierze udział w wielu kluczowych reakcjach przemian węglowodanów, tłuszczów i białek oraz jest ściśle związana z gospodarką energetyczną organizmu. Jest niezbędna również do syntezy hormonów nadnerczy (steroidów), do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego (produkcja przeciwciał – zapobieganie infekcjom), a także do przenoszenia sygnałów w układzie nerwowym (synteza neurotransmiterów). Zaobserwowano także jej wpływ na prawidłowy stan skóry i włosów. Bogatymi źródłami są: wątroba, nerki, mięso, jaja, drożdże piekarskie, pełne ziarna zbóż. Witamina B5 jest substancją nietrwałą i wszystkie procesy przetwarzania żywności (gotowanie, zamrażanie, konserwowanie) powodują znaczne jej straty, dlatego najlepszymi źródłami tej witaminy są potrawy przygotowane z surowych warzyw (surówki). W związku z coraz większą w ostatnich czasach przemysłową obróbką żywności spożycie witaminy B5 maleje. Dlatego w celu zapewnienia organizmowi odpowiednich ilości kwasu pantotenowego należy jeść produkty jak najmniej przetworzone.

Bogatymi źródłami witaminy B5 są: wątroba, nerki, mięso, jaja, drożdże piekarskie, pełne ziarna zbóż

Za dużo witaminy B5

Jeśli przez długi czas w pożywieniu było za dużo witaminy B5, może to powodować, przez spożycie megadawki (10g na dobę) w postaci preparatów farmakologicznych, łagodne zaburzenia żołądkowe. U zwierząt karmionych dużą dawką witaminy B5 można zaobserwować również opóźnienie wzrostu, bezpłodność, poronienia czy podwyższone stężenie cholesterolu we krwi.

Za mało witaminy B5

Jeśli przez długi czas w pożywieniu było za mało witaminy B5, może to powodować, jedynie u ludzi skrajnie niedożywionych lub otrzymujących preparaty antywitaminowe, takie objawy jak zmęczenie, bezsenność, zaburzenia trawienia, nudności, wymioty, wrzody dwunastnicy, zaburzenia tolerancji glukozy.

Fragment z przygotowywanej do druku książki Zbigniewa Młynarskiego „Jedz dobrze i nie tyj

Dodaj komentarz