Witamina C – zabezpiecza przed nowotworami

Chroni przed rakiem i zawałami

Witamina C (kwas askorbinowy) przedłuża życie oraz chroni przed rakiem i zawałami. Jest związkiem o bardzo silnych właściwościach redukcyjnych, a co za tym idzie, jest jednym z głównych antyoksydantów żywieniowych (obok witaminy E, witaminy A i beta-karotenu). Dzięki takim właściwościom neutralizuje wiele wolnych rodników i chroni organizm przed chorobami nowotworowymi (zwłaszcza rakiem żołądka i przełyku). Przez regulację profilu lipidów we krwi i zmniejszanie agregacji płytek krwi zmniejsza też ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca i udaru mózgu. Poza tym bierze udział w syntezie kolagenu, karnityny i wielu substancji biologicznie czynnych (adrenalina, histamina). Zwiększa odporność organizmu, wpływa na płodność mężczyzn, zmniejsza ryzyko wystąpienia zaćmy oraz pomaga we wchłanianiu żelaza i produkcji hemoglobiny. Pomaga w leczeniu chorób psychicznych oraz zapobiega cukrzycy. Wygładza zmarszczki. Głównymi źródłami witaminy C są świeże owoce i warzywa. Dużo mają jej zwłaszcza owoce dzikiej róży, truskawki, czarne porzeczki i owoce cytrusowe. Do warzyw bogatych w witaminę C należą natka pietruszki, rzeżucha i papryka.

Neutralizuje wiele wolnych rodników i chroni organizm przed chorobami nowotworowymi (zwłaszcza rakiem żołądka i przełyku)

Za dużo witaminy C

Jeśli przez długi czas w pożywieniu było za dużo witaminy C, może to powodować u osób z predyspozycją do kamicy nerkowej nasilenie tego procesu. Witamina C w dużych dawkach (do 2 g) jest na ogół dobrze tolerowana, natomiast przyjmowanie większej ilości witaminy C w jeszcze większych dawkach może powodować skutki uboczne: bóle brzucha, biegunkę oraz kamicę moczową.

Za mało witaminy C

Jeśli przez długi czas w pożywieniu było za mało witaminy C, może to powodować ogólne wyczerpanie organizmu, apatię, depresję, niedokrwistość, zwiększyć podatność na infekcje, nadmierną wrażliwość skóry na urazy, a nawet zwiększyć ryzyko wystąpienia miażdżycy i nowotworów. Niedostateczne spożycie witaminy C, trwające 4–6 miesięcy, daje bardzo charakterystyczne objawy, jak zapalenie błony śluzowej jamy ustnej, krwawienia czy zapalenie zębów, co składa się na ogólny obraz choroby, jaką jest szkorbut.

Fragment z przygotowywanej do druku książki Zbigniewa Młynarskiego „Jedz dobrze i nie tyj

Dodaj komentarz