Fosfor cementuje kości

Daje poczucie szczęścia

Fosfor (P) daje nam poczucie szczęścia, dobre samopoczucie, optymizm i kreatywność. Im więcej dzieje się w naszej psychice, tym bardziej potrzebujemy fosforu. Wpływa na wzrost i odnowę komórek, a przede wszystkim razem z wapniem i witaminą D „cementuje” kości. Ze względu na to, że fosfor jest niezbędnym składnikiem każdego organizmu, występuje niemal we wszystkich rodzajach pokarmów. Najwięcej jest go w mleku, serach, żółtku jaja kurzego, a także w ziarnach zbóż. Dużo fosforu przyjmujemy także z niealkoholowych napojów gazowanych, w których występuje kwas ortofosforowy. Osoby ze schorzeniami wątroby, nerek, cierpiące na przewlekłe choroby wyniszczające (nowotwory), a także osoby nadużywające alkoholu powinny przyjmować więcej fosforu. Fosfor jest niezbędny do prawidłowego metabolizmu witamin z grupy B i kwasu foliowego. Przyswajalność fosforu zależy od innych składników pożywienia. Wchłanianie fosforu pogarsza duża ilość fitynianów, a także obecność w pożywieniu wapnia i magnezu, przez co tworzą się nierozpuszczalne kompleksy wapniowo-magnezowo-fosforowe. Ujemny bilans w gospodarce tym pierwiastkiem może również spowodować bardzo duże spożycie fruktozy (przekraczające 20% zapotrzebowania energetycznego), której nadmiar zwiększa wydalanie fosforu z organizmu. Bardzo dobrze natomiast wchłaniają się związki fosforu dodawane do żywności (w procesie przetwarzania przemysłowego) i do napojów gazowanych typu cola. Do prawidłowego wchłaniania fosforu niezbędna jest również witamina D.

Przyswajalność fosforu zależy od innych składników pożywienia.

Za dużo fosforu

Długotrwały nadmiar fosforu w pożywieniu może powodować zaburzenia pracy serca i kamicę nerkową.

Za mało fosforu

Jeśli przez długi czas w pożywieniu było za mało fosforu, może to powodować anemię (niedokrwistość), osłabienie mięśni, drętwienie i mrowienie w kończynach, bóle kości, zwiększoną podatność na infekcje i złe samopoczucie.

Fragment z przygotowywanej do druku książki Zbigniewa Młynarskiego „Jedz dobrze i nie tyj”.

Komentarze

  1. Jerzy.Kukuła 15 kwietnia 2019

Dodaj komentarz